Wij van WC eend, .....

Gepubliceerd op 5 november 2022 om 14:08

Een tijdje geleden was het AFM in het nieuws. Ze waarschuwden mensen om toch goed te kijken met wie ze in zee gingen als het ging om beleggingen. Ze raden de mensen aan toch vooral te checken of iemand aangesloten was bij het AFM.

Maar wat is nu het AFM?

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) houdt toezicht op de financiële markten: op onder andere sparen, beleggen, verzekeren en lenen. Het is belangrijk dat het publiek, het bedrijfsleven en de overheid vertrouwen hebben in de financiële markten. En dat de markten op een duidelijke en eerlijke manier werken.

Zo staat het op hun website beschreven. Op zich zijn dat goede dingen, maar maakt hun berichtgeving naar buiten het er niet een uit de categorie van “wij van wc eend, adviseren wc eend”?

Natuurlijk zijn er mensen die ergens in investeren en na verloop van tijd hun geld kwijt zijn.

En dat is heel vervelend. Geloof me, ik heb het zelf ook gedaan en ben ook al wat kwijt geraakt.

Maar je geld “voor je laten werken”, houdt in dat je goede investeringen doet en slechte.

Als je Warren Buffet hoort praten (voor wie hem niet kennen, dat is een van de rijkste mannen op aarde), dan zegt hij precies hetzelfde.

Geld verliezen is niet leuk, maar als je investeert hoort dat erbij. Ondanks dat je heel veel uitgezocht hebt over dat project, je weet wie de eigenaren zijn, wat de visie is, of die klopt en of jij het risico van het door jou geïnvesteerde bedrag kan lopen, kun je nog “het schip in gaan”.

Ga naar een aandelen broker, koop voor een bepaald bedrag wat jij kunt missen aandelen en laat er twee jaar overheen gaan. Je zult zien dat een deel van de aandelen gezakt is, en een deel gestegen. Waardoor het totaal misschien ongeveer hetzelfde is gebleven.

Datzelfde geldt voor het speculeren met valuta zoals men in de jaren 80 deed. Het kopen van buitenlandse valuta voor een laag bedrag en het verkopen als ze hoger staan. Als je een lange adem hebt, had je destijds een winnende strategie. Je moest er alleen soms wel eens jaren op wachten.

Moraal van dit verhaal. Het is niet allemaal zo zwart wit. Het AFM heeft een taak toebedeeld gekregen door de sector en de overheid om op een duidelijke en eerlijke manier te werken. Maar de tijd is veranderd. Er zijn zoveel meer producten en mogelijkheden in de wereld dan bijvoorbeeld 10 jaar geleden. Het is voor een instantie als het AFM onmogelijk om alle bedrijven te controleren. Vandaar mijn advies: bepaal zelf je criteria op basis waarvan jij wat geld dat je over hebt, te investeren. Verdiep je er in en beslis niet nu direct als je voelt dat je onder druk staat (een aanbieding die alleen vandaag nog geldig is). Neem de tijd ervoor het te onderzoeken en ga niet af op de mening van 1 persoon. Zorg dat je alle kanten volledig bekeken hebt, voor je je besluit neemt.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.