Zelfstandige zonder pensioen

Vroeger was het heel gewoon: op het moment dat je kinderen kreeg, stopte de vrouw traditioneel met werken en zorgde voor de kinderen. De man zorgde voor het inkomen. Ook wij hebben deze traditionele lijn gevolgd. 

Mijn naam is Ineke Soeters en ik ben ZZP-er: Zelfstandige Zonder Pensioen. Ik ben 65 jaar en mijn kinderen zijn inmiddels volwassen. Een aantal jaren geleden ging ik beseffen dat geld op de bank niks meer opbrengt zoals vroeger het geval was. Kreeg je vroeger nog rente, tegenwoordig moet je geld betalen om het op een spaarrekening te zetten.

Afstevenend op ons pensioen, heeft het mij doen beseffen dat je met je AOW pensioen niet zoveel kunt doen. Een bedrag op je spaarrekening is leuk maar wanneer je er met beetjes wat afpakt, verdwijnt het als een ijsklontje in de zon. Is het als een natte droom. ;-)

Daarbij komt nog de inflatie. Dus een extra inkomen wat maandelijks of wekelijks terugkomt zou een mooie oplossing zijn. Dat was voor mij de reden om op zoek te gaan naar zo’n oplossing. Een prettig appeltje voor de dorst zullen we maar zeggen. Natuurlijk ben ik wel een paar keer - plat gezegd - behoorlijk op mijn bek gegaan, heb ik leergeld betaald maar niks doen was voor mij geen optie. Ik heb nu een aantal leuke dingen die mij dagelijks, wekelijks of maandelijks inkomensstromen opleveren. Met passief inkomen ben je een ondernemer, met alle risico’s die daarbij horen. Je krijgt geen garantie dat jouw bron van passief inkomen een succes wordt. Vaak is het daarom beter om eerst een actief inkomen op te bouwen, waarna je met passief inkomen als ‘bijbaan’ kunt beginnen. Geduld is de sleutel tot succes. Per slot van rekening zijn Aken en Keulen ook niet op een dag gebouwd.

Want ja, ik heb nu wel een BMW voor de deur staan, maar kan ik die ook blijven rijden in de toekomst met mijn pensioenk(r)ater? Ik heb tenslotte maar heel kort een baan gehad en in de functie als moeder en echtgenote geen pensioen meer opgebouwd. 

André en ik hebben absoluut geen slecht leven hoor. Maar we hebben in de afgelopen jaren gemerkt dat zekerheid niet vanzelfsprekend meer is. Vandaar dat spreiding van inkomsten van groot belang is. Maar gedurende mijn zoektocht naar vervangend inkomen,  merkte ik ook dat ik hier een daar een paar (understatement!) blokkades op het gebied van geld had. Blokkades en oude patronen die er zonder dat ik mij daarvan bewust was al heel mijn leven zitten en ik die met de paplepel ingegoten heb gekregen.

Begrijp me niet verkeerd: ik verwijt niemand daar iets van, het is alleen een constatering dat ik ze had. En ik moest ermee aan de slag. Dus heb ik meerdere methodes uitgeprobeerd om de geldblokkades te verhelpen. Zoals zoveel mensen tegenwoordig zeggen: mijn money mindset is een stuk verbeterd.

En heel eerlijk: er blijven dingetjes komen, die ik nog wil aanpassen. Maar wie openstaat voor zijn eigen ontwikkeling, gaat altijd met zichzelf aan de slag. Soms heb je daarbij hulp nodig. Hulp van een coach. Een money mindset coach.