Rijke pa, Arme pa.

Gepubliceerd op 5 januari 2023 om 15:14

Nadat ik het boek had gelezen heb ik ingezien dat we weinig hebben geleerd wat de werking van geld betreft. Niet door onze ouders en niet op school. School leert je om te werken voor geld; “de illusie van een vaste baan”. In het boek legt multimiljonair Robert Kiyosaki uit hoe hij als jonge jongen het verschil leerde tussen zijn rijke pa en arme pa.
Hij leerde onder andere dat rijke mensen niet voor geld werken maar geld voor hen laat werken. Het boek leert je waarom je jezelf moet ontwikkelen en hoe je dat doet.

Het is een boek wat je gelezen moet hebben als je meer wil leren over geld en mindset.

“De meest succesvolle mensen in het leven zijn degenen die vragen stellen. Ze zijn altijd aan het leren. Ze groeien altijd. Ze zijn altijd vooruitstrevend.”

Je ziet dat rijke mensen kansen zien en hoe ze met bepaalde situaties anders omgaan dan arme mensen.
De meeste mensen willen geen risico lopen wanneer het op geld aankomt. Dit zie ik bij mijn echtgenoot, die gaat voor zekerheid. Maar hoe zeker is die zekerheid. Je ziet het nu ook gebeuren met de inflatie, de hoge gasprijs, onze pensioengerechtigde leeftijd die verhoogd is en hoge eigen bijdrage voor de kinderopvang.

Hij is ondernemer en geloofd in het patroon van opstaan, naar je werk, rekeningen betalen.
Zet je geld op de spaarrekening voor later. Vroeger groeide ons geld nog op de spaarrekening, maar door inflatie hol je meer achteruit dan dat je geld vermeerderd.
We hebben een nare nasmaak van onze Pensioenverzekering, die een woekerpolis bleek. Door verkeerde beleggingen bleek er na jaren minder in het potje te zitten als wat ons was voorgerekend. We hebben de verzekering stopgezet. We kunnen deze pas opnemen wanneer mijn man 70 jaar is of we moeten er een hoop belasting over betalen.

Alle keuzes die je nu maakt leiden tot waar je uiteindelijk komt. Leer om je te richten waar je wel controle over hebt; jezelf. Als er iets dient te veranderen dan zal je eerst zelf moeten veranderen. 

“De lage en de middenklasse werken voor geld. Rijke mensen laten geld voor hen werken.” 

Het kopen of opbouwen van activa die een cashflow opleveren (geld in het laatje brengen) is geld voor jou aan het werk zetten. Goed betaalde banen houden twee dingen in: je werkt voor geld en de belastingen die je betaalt zullen waarschijnlijk in hoogte toenemen. Robert Kiyosaki heeft geleerd om zijn geld voor hem te laten werken en van de belastingvoordelen van het genereren van inkomen dat niet afkomstig is van een salaris te genieten. 

Als je niet om leert gaan met geld kun je net zo veel verdienen als je wil, maar zal je altijd geldzorgen houden. Het gaat erom hoeveel je overhoud, niet hoeveel je verdient.

Waarom zou je jezelf financieel ontwikkelen?
Heel eenvoudig. Geld zonder financiële intelligentie is geld dat smelt als sneeuw voor de zon. Meer geld lost zelden iemands geldproblemen op. Verstand lost problemen op. Een investering is niet riskant voor iemand die financieel ontwikkeld is. Educatie is the key. 

Mastery to Financial Freedom heeft een online programma beschikbaar om je mindset aan te passen. Vooral ten aanzien van hoe jij geld ervaart. Maar het kan op vele vlakken een bijdrage leveren. Wil jij meer over dit programma weten of je inschrijven? Klik hier voor meer informatie. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.