Potjes.

Gepubliceerd op 3 december 2022 om 11:46

Vroegah….

Vroeger kregen onze voorouders meestal per week betaald. In een envelopje. Banken bestonden toen nog amper. Contracten zoals we die nu kennen, kenden ze toen ook nog niet. Vader stond in de rij om zijn wekelijkse loon op te halen. Dat ging mee naar huis. De vrouw haalde het geld uit de envelop en verdeelde het over andere enveloppen. Enveloppen met erop “huur”, “eten”, “kleding”, “vakantie” etc. Zo werd er voor gezorgd dat er voor alles voldoende was.  Als er geen geld meer in de enveloppe zat, dan was het op.

Dit verdeelprincipe is al zo oud als Metusalem.

Ik heb zelfs nog het bestaand geweten van een metalen spaarbus waar dit principe op toegepast was.  

Waar het hierom gaat, is dat je bij elk bedrag wat er bij je binnenkomt, er een verdeling plaats vindt over diverse potjes. Je hebt dan berekend hoeveel je nodig hebt voor huur en welk deel er naar huur moest gaan. In deze tijden kan dat natuurlijk ook hypotheek zijn. 

In deze 21e eeuw pas ik nu dit oeroude principe nog steeds toe. Weliswaar met mijn bankrekening en een aantal spaarrekeningen. Elk bedrag wat binnenkomt, verdeel ik volgens een door mij berekend percentage over de spaarrekeningen, potjes dus. 

Maar ik heb er voor mezelf ook een potje “pensioen” aan toegevoegd. Dat kun je gedurende de tijd opsparen om het later te gebruiken als aanvulling op je pensioen. 

Ik heb er voor gekozen om dat te investeren in bepaalde zaken om er meer geld van te maken. Om geld voor mij te laten werken.

Doordat ik mijzelf nu strak aan mijn potjes houdt (dus niet gaan “lenen” als je iets extra’s nodig hebt) geef ik niet meer uit aan investeringen, beleggingen dan ik kan en wil. Ik heb er tenslotte eerst voor gezorgd dat de hypotheek betaald wordt, dat er gegeten kan worden en dat de kachel en de tv aankunnen. 

Zo voorkom ik financiële stress waardoor ik nooit te veel voor mezelf uitgeef aan onderwerpen als investeringen, beleggingen etc. Want ik moet nu niet krap moeten leven om mijn pensioenkrater later te kunnen dichten. 

 

 

Mastery to Financial Freedom heeft een online programma beschikbaar om je mindset aan te passen. Vooral ten aanzien van hoe jij geld ervaart. Maar het kan op vele vlakken een bijdrage leveren. Wil jij meer over dit programma weten of je inschrijven? Klik hier voor meer informatie. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.