De Gouden Driehoek

De Gouden Driehoek is een samenspel van 3 onderwerpen die een synergie vormen in je leven om je gelukkig te voelen. Als je veel geld hebt, maar je gezondheid is niet goed en ook je tijdsbesteding, c.q. relaties zijn niet in orde, dan betekent geld helemaal niets. Heb je wel tijd en relaties, maar geen geld of gezondheid, geldt dat ook zo. Kortom: met alleen geld voel je je nog niet gelukkig. Het is de synergie tussen deze drie onderwerpen die jou gelukkig maakt. 

 

Hieronder vind je meer informatie over deze onderwerpen. 

Gezondheid

Welzijn is iets waar we allemaal naar streven, maar het is ook iets waar we aan moeten werken.
Gelukkig kunnen we, door simpelweg mindful te zijn en afgestemd te raken op onze vijf zintuigen, leren ons welzijn op allerlei manieren te verbeteren.

De link tussen welzijn en onze vijf zintuigen.
Onze hersenen zijn verantwoordelijk voor het verwerken van de informatie die ze door onze vijf zintuigen krijgen, en het interpreteren van wat we zien, voelen, horen, proeven en ruiken kan een directe invloed hebben op ons welzijn:

Welzijn en zicht.
Zicht kan direct worden gekoppeld aan een van de vier belangrijkste pijlers van gezondheid: goed eten. Er wordt vaak gezegd dat we met onze ogen eten, en daarom zal een bord met verschillende kleuren voedsel voor de meeste mensen aantrekkelijker zijn dan een bord met slechts één gekleurd voedsel. 1 Uit een onderzoek bleek zelfs dat oudere mensen door het gebruik van felgekleurde borden ongeveer 30% meer geneigd waren iets meer te eten!                    

Welzijn en smaak.
Smaak en geur zijn nauw met elkaar verbonden, waarbij ongeveer 80% van wat onze hersenen interpreteren als een smaaksensatie, eigenlijk afkomstig is van onze reukzin. We zijn in staat om miljoenen verschillende geuren te herkennen, maar als het op smaak aankomt, kunnen we zonder de toegevoegde aanwijzingen die ons worden gegeven door zicht, geur en textuur, alleen onderscheiden of iets zout, zoet, bitter, zuur of hartig is. Dus hoe kan smaak op zichzelf leiden tot een beter welzijn? Eén manier is dat mensen die gevoelig zijn voor bitterheid waarschijnlijk selectiever zijn in wat ze eten en dingen vermijden die hoger zijn in suikers en vetten, die vaak een grotere mate van bitterheid hebben. Een andere is dat studies hebben aangetoond dat zoete smaken kunnen afleiden van lichamelijk ongemak – denk bijvoorbeeld aan het geven van een snoepje aan een kind om op te zuigen voor een injectie bijvoorbeeld. 

 

Welzijn en geluid.
Ons vermogen om geluiden te interpreteren waarschuwt ons voor gevaar – bijvoorbeeld de piep van een claxon, het schrille geluid van een brandalarm of de sirene van een ambulance. Geluiden kunnen echter ook worden gebruikt om te helpen bij genezing, grotendeels omdat muziek stress en angst vermindert. Uit onderzoek is ook gebleken dat fysiotherapiepatiënten beter herstellen als bepaalde geluiden worden afgespeeld tijdens verschillende punten van hun therapie. 

Welzijn en aanraking.
Aanraking is een van de krachtigste hulpmiddelen die we tot onze beschikking hebben in termen van ons eigen welzijn. Of het nu gaat om de omhelzing van een geliefde of de aai van een huisdier, in onderzoeken is aangetoond dat de simpele handeling van aanraking leidt tot vermindering van angst en verbetering van het slaappatroon. 

Welzijn en geur.
Geur is niet alleen iets dat wordt geassocieerd met plezier of ongenoegen, maar kan een vroege indicatie zijn van de manifestatie van bepaalde gezondheidsproblemen. Studies hebben bijvoorbeeld aangetoond dat een afname van uw reukvermogen een voorspeller kan zijn van de ziekte van Alzheimer. Meer recentelijk is reukverlies genoemd als een indicatie dat u mogelijk besmet bent met het Covid-19-virus.

De link tussen onze zintuigen en de vier pijlers van gezondheid.
We zien gezondheid en welzijn als iets dat grofweg kan worden opgesplitst in vier pijlers, waarbij elk van hen in evenwicht moet zijn om ons gezond te houden - onze zintuigen hebben een grote invloed op elk van hen:

Goed eten.
Zicht, smaak en geur zijn allemaal belangrijk om ervoor te zorgen dat we goed eten. Van visueel aangetrokken worden tot kleurrijk voedsel tot het vermijden van voedsel dat bedorven is en slecht ruikt, ons gevoel helpt ons om de uitgebalanceerde voeding te krijgen die ons lichaam nodig heeft.

Gemoedstoestand.
Plezier kan worden gevoeld door menselijke aanraking te ervaren, maar onze gemoedstoestand wordt ook beïnvloed door onze andere zintuigen. Geuren kunnen gelukkige herinneringen oproepen, geluiden kunnen ons vreugde brengen en er is niets beters dan de smaak van een warm drankje op een koude dag om ons getroost te voelen.

Actief blijven.
Actief blijven is belangrijk voor alle aspecten van ons welzijn en vertrouwen op onze zintuigen kan het gemakkelijker en aangenamer maken. In plaats van een wandeling als een hele klus te zien, kun je in plaats daarvan een wandeling maken langs de kust of door een bos, waarbij je je ogen de kans geeft om de bezienswaardigheden in je op te nemen, je neus de nieuwe geuren laat opsnuiven en je oren laten genieten van de geluiden van de vogels in de lucht. bomen.

Voedingssupplementen.
Met goede voedingssupplementen kunt u ervoor zorgen dat u alles binnenkrijgt wat u nodig heeft voor een goede gezondheid, waarbij u uw voedingsbehoeften op een krachtige manier aanpakt.

Door de vier pijlers van een goede gezondheid te onthouden en bewust te zijn van hoe uw zintuigen ons kunnen helpen deze ten volle te ervaren, zet u uzelf op weg naar een evenwichtige staat van welzijn.

Bron voor dit artikel: https://ww1.lifeplus.com/views/nl/en/wellness-centre/wpslug/the-importance-of-using-our-five-senses-for-wellbeing/outputtype/article

Meer weten over voedingssupplementen: www.lifeplus.com/SHDID3/S/ 

Geld

Tijd en relatie