Gratis trainingen: hoe waardevol zijn ze eigenlijk?

Gepubliceerd op 2 maart 2023 om 20:15

Het hoort er gewoon bij in deze tijd: gratis trainingen, e-boeken, masterclasses, webinars etc. Maar wat leer je ervan? En hoe gaat je brein er mee om?

Voorop gesteld, ik zeg niet dat gratis trainingen niet waardevol kunnen zijn. Ik ken genoeg bedrijven die elke keer weer waardevolle gratis trainingen of webinars geven. Dat doen zij om te laten zien wat ze voor jou kunnen betekenen. Natuurlijk haal je uit die trainingen echt wel een aantal dingen waar je wat mee kunt. Maar kijk eens naar jezelf: wat doe je er dan ECHT mee? Implementeer je de opgedane kennis ook of heb je het opgeschreven en ga je het later toepassen? Ik heb genoeg boekjes met aantekeningen wat ik heel waardevol vond, maar die nog niet tot een verandering van mijn gedrag hebben geleid.

En daar gaat het nu juist om. Je wil dingen leren om anders in het leven te gaan staan, anders over dingen na te denken. Je wil er verandering door. Verandering komt niet door alleen maar informatie op te schrijven maar er ook daadwerkelijk iets mee te doen. Het toe te passen tot het een automatisme wordt.

Ons brein is een raar instrument. Als iets weinig of geen geld kost, hechten we daar een x waarde aan. Soms heb je mazzel en vind je een gratis training zeer waardevol waardoor je waarschijnlijk ook direct instapt in een vervolgtraject.

Als een training veel geld kost (volgens jouw interpretatie) dan is de waarde ineens met 1000 x gestegen. Je hebt moeilijk moeten doen om het geld bij elkaar te sprokkelen en je gaat! Je voelt het echt in je portemonnee. Nu wil je er natuurlijk ook het maximale uithalen omdat het echt veel geld is.

Lees de laatste twee alinea’s nog eens.

En misschien nog eens.

Het betalen van een training (met een groot bedrag) zorgt er dus voor in ons brein dat we er een grotere waarde aan hechten en er dus alles uit willen halen. Je zuigt de informatie op, past het toe en maakt er een automatisme van. Je wil er gewoon echt profijt van hebben.

Ik heb het zelf zo ervaren en ik weet dat er wel wat onderzoeken naar gedaan zijn, maar de praktijk leert me meer dan wetenschappelijke onderzoeken. Ik heb laatst een gratis online training gevolgd en dan ga ik ondertussen naar het toilet, schenk wat te drinken in en overleg wat met mijn kinderen. Ben ik dan helemaal in de training gezogen? Nee. Maar het omgekeerde ken ik ook. Ik heb een paar maanden geleden een aanbod gekregen om een training te gaan doen die ik eigenlijk al heel lang wilde doen. Aangezien ik zelfstandig ondernemer ben, kan ik de factuur niet bij mijn baas inleveren. Maar ik wilde deze training toch graag doen. Ik heb gekeken naar mijn middelen of en hoe ik het kon betalen.

Op mijn manier kreeg ik het voor elkaar. Toch de twijfel: besteed ik zoveel geld aan mezelf? Ja! Inmiddels ben ik mijn koffer aan het pakken en heb ik me in de afgelopen weken ook al voorbereid op de training. Ik heb uren gelezen, voorbereid en vragen opgeschreven. Ik ga er

voor om er heel veel van te leren. Ik verwacht er ook heel wat van. Dat heb ik niet als ik een gratis training ga bijwonen.

Ons brein is dus een raar instrument. Maar het werkt zo. Dat geldt dus ook voor je mindset over geld en wat jij waard bent. Die zit eraan verbonden. En als ons brein ons zo kan bespelen, kunnen wij dat dus ook met ons brein. Je hoeft niet te zitten wachten tot je brein jou gaat helpen. Jij gaat je brein helpen met veranderen. Het kan. En jij bent dat waard.

Meer weten? Mastery to Financial Freedom heeft een online programma waarmee jij je financiële mindset kunt veranderen. Kijk voor meer informatie op: https://www.masterytofinancialfreedom.nl/jouw-financiele-mindset-veranderen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.